Extensie 30 mei 23.30 uur

Op 30 mei is Qatarvlucht QT8143 naar Atlanta met een extensie vertrokken om 23.30 uur. De extensie werd verleend op basis van de corona gerelateerde vracht aan boord van het toestel.

In verband met de COVID-19 crisis heeft ILT aangegeven coulant op te treden met betrekking tot het toezicht en de handhaving op het rechtmatig gebruik van de luchthaven tussen 23.00 uur en 0.00 uur voor zover dit coronagerelateerde vluchten betreft.

Ook de Europese Commissie roept EU-landen op om nu meer vrachtvluchten van buiten de EU dan gewoonlijk toe te staan. Daarnaast adviseert ze om de regels voor nachtvluchten en luchthavenslots tijdelijk te versoepelen voor de aanvoer van essentiële goederen. Volgens de commissie zijn cargovluchten van vitaal belang voor Europa. Lees hierover meer in ons eerder gepubliceerde bericht.

Een extensie mag de luchthaven verlenen aan vluchten met een vertraging veroorzaakt door een slot, een technisch mankement of slechte weersomstandigheden onderweg. De Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILenT) houdt hier toezicht op.

Een slot is de tijdperiode waarin een toestel mag vertrekken of landen vanaf een luchthaven. Een ATC-slot wordt opgelegd door de luchtverkeersleiding (Air Traffic Control). Zij houden bij het toekennen van slots onder andere rekening met de capaciteit in het luchtruim en streven een zo optimale doorstroming van het luchtverkeer na. Hierdoor kan het zijn dat vluchten later mogen vertrekken dan ze eigenlijk gepland stonden.