Heb je vragen omtrent het verlengen of aanvragen van jouw luchthavenpas? Of wil je meer duidelijkheid omtrent het aanvragen van een VGB? Hieronder staan een aantal veelgestelde vragen omtrent diverse onderwerpen.
Luchthavenpas
Hoe vraag ik een luchthavenpas van MAA aan / verleng ik mijn luchthavenpas?
De volgende documenten heb je nodig voor de aanvraag / verlenging van je luchthavenpas:
- Een volledig digitaal ingevuld aanvraagformulier, met pen ondertekend door de handtekeninggemachtigde werkgever, dubbelzijdig uitgeprint
- Een verklaring van geen bezwaar (VGB)
- Een geldig paspoort of identiteitskaart
- Je luchthavenpas, indien je pas gaat verlengen.
De VGB vraag je aan via de website van de AIVD, via het formulier ‘Opgave persoonlijke gegevens Veiligheidsonderzoek B-Burgerluchtvaart’. Het door jou volledig ingevulde formulier print je uit, onderteken je met pen en geef je samen met een kopie van je paspoort (en kopie paspoort van je eventuele partner) af bij je werkgever. Je werkgever is verantwoordelijk voor het invullen van de ‘Aanmelding Veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart’ en het verzenden van de volledige aanvraag. Je ontvangt de VGB per post. Jouw werkgever ontvangt een kopie.
Zorg dat je uiterlijk 8 weken voor de einddatum van je pas opnieuw een VGB aanvraagt indien je je pas gaat verlengen.
Woon je in het buitenland, heb je in het buitenland gewoond of heb je geen Nederlandse nationaliteit? Zorg dan dat je ruim op voorhand de aanvraag indient. Bij verlenging van een pas adviseren wij de VGB-aanvraag 4 maanden van tevoren in te dienen, gezien dit veiligheidsonderzoek meer tijd in beslag neemt.
Wanneer moet ik mijn luchthavenpas inleveren?
- Bij verandering van werkgever of beëindiging dienstverband
- Indien pasverlenging niet meer nodig is, dan uiterlijk binnen 14 dagen na einddatum van de pas
Hoe kan ik mijn luchthavenpas inleveren?
Je kunt de luchthavenpas opsturen naar het onderstaande adres. Na ontvangst van je pas ontvangt je werkgever een bevestiging per mail.
Maastricht Aachen Airport
T.a.v. Passenbureau
Postbus 1
6199 ZG Maastricht Airport
Waar vind ik het Passenbureau van Maastricht Aachen Airport?
Het Passenbureau bevindt zich op de eerste verdieping van de passagiersterminal. Je auto parkeer je op P1, gelegen links van het GR8 Hotel.
Hoe maak ik een afspraak voor een nieuwe luchthavenpas / pasverlenging?
Ga naar www.maa.nl/passenbureau en volg het stappenplan.
Hoe kan ik mijn afspraak wijzigen of annuleren?
Dit doe je eenvoudig online via de afspraakbevestiging die je per mail hebt ontvangen.
Let op: afspraken dienen uiterlijk 24 uur voor aanvang te worden afgezegd. Er worden kosten in rekening gebracht voor afspraken die niet, of niet binnen 24 uur voor aanvang worden afgezegd.
Wat zijn de gevolgen indien ik mijn luchthavenpas lange tijd niet gebruik?
Een luchthavenpas wordt automatisch geblokkeerd indien de pas 6 maanden inactief is. Om dit te voorkomen kun je je pas tenminste één keer per 6 maanden aanbieden bij een cardreader. Bijvoorbeeld bij een van de buitendeuren aan de zij-ingang. Het gebruik van je luchthavenpas dien je voor jezelf bij te houden.
Mijn werkgever is nog niet ingeschreven. Kan ik toch een luchthavenpas aanvragen?
Je kunt nog geen luchthavenpas aanvragen. Eerst dient het bedrijf zelf te zijn aangemeld. Voor meer informatie zie www.maa.nl/passenbureau of FAQ-werkgever.
Waar vind ik het theorieboek van de toets Safety & Security en de toets Rijbevoegdheid?
Nadat je online een afspraak hebt ingepland, ontvang je de theorie in de bevestigingsmail.
Hoeveel tijd neemt de afspraak voor een nieuwe pas / verlenging in beslag?
Voor een nieuwe luchthavenpas inclusief rijbevoegdheid dien je rekening te houden met een afspraakduur van circa 90 minuten.
Voor enkel een nieuwe luchthavenpas dien je rekening te houden met een afspraakduur van circa 45 minuten.
Mijn dienstverband is beëindigd / ik ben van werkgever veranderd / de einddatum op mijn luchthavenpas is verstreken. Wat nu?
Je luchthavenpas ontvang je in bruikleen, de pas is in eigendom van Maastricht Aachen Airport. Voor bovenstaande situaties geldt dat je je luchthavenpas uiterlijk binnen 14 dagen inlevert.
Let op: indien de pas niet of te laat ingeleverd wordt, zal er een boete in rekening worden gebracht.
Ik ben van werkgever veranderd. Ik werk nog steeds op MAA, maar voor een andere werkgever. Moet ik nu een nieuw veiligheidsonderzoek ondergaan?
Als je van baan verandert, moet je opnieuw een veiligheidsonderzoek ondergaan.
Volgens de Wet Veiligheidsonderzoeken (WVO) wordt de VGB uitgegeven op de functie die je uitoefent voor een bepaalde werkgever. Bij veranderen van werkgever is dus een nieuwe VGB nodig en daarmee een nieuw onderzoek, óók als een eerder veiligheidsonderzoek nog maar kort geleden is afgerond.
Ik wil een luchthavenpas aanvragen, maar mijn VGB is ouder dan 6 maanden.
De VGB kent geen verzilveringstermijn meer, de geldigheid van de VGB is max 5 jaar na uitgifte.
Mijn pas is verloren / gestolen. Wat moet ik doen?
Meld dit direct. Tijdens werkdagen tussen 09.00-17.00 uur via 043-3589837. Buiten deze tijden of bij geen gehoord via Airport Authority: 043-3589750. Is je pas gestolen? Dan dien je aangifte te doen. Aangifte kan gemakkelijk digitaal via www.politie.nl of bij de post van de Koninklijke Marechaussee. Je aangifte neem je mee als je je nieuwe luchthavenpas komt ophalen.
Mijn badgehouder / keycord is kapot. Waar kan ik terecht voor een nieuwe?
Bij het Passenbureau. Loop even binnen als je in de buurt bent, of mail / bel van te voren.
Het Passenbureau is te bereiken via:
Mail: passenbureau@maa.nl
Telefonisch: 043-3589837
VGB (Verklaring Geen Bezwaar)
Wat is een VGB?
Een verklaring van geen bezwaar (VGB) is een verklaring die na veiligheidsonderzoek door de minister van Binnenlandse Zaken, namens de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), wordt afgegeven aan een persoon die in aanmerking komt voor een vertrouwensfunctie. Een veiligheidsonderzoek is diepgaander van bijvoorbeeld een onderzoek voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Een veiligheidsonderzoek is veel breder.
De AIVD voert na een aanvraag van de (toekomstige) werkgever een veiligheidsonderzoek uit. Wanneer de uitkomst positief is, wordt de VGB afgegeven.
De VGB is geldig zolang de persoon in dezelfde vertrouwensfunctie of functiegroep waarvoor het VGB is afgegeven werkzaam is. Na 5 jaar dient een herhaalonderzoek plaats te vinden.
Welke formulieren heb ik nodig voor de aanvraag van een veiligheidsonderzoek voor de burgerluchtvaart (VGB)?
- Een door jou in te vullen en te ondertekenen ‘Opgave Veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart’, via de website van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
- Een door jouw werkgever in te vullen en te ondertekenen ‘Aanmelding Veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart’ via de website van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD)
- Een goed leesbare kopie van een geldig identiteitsbewijs van jezelf en ook van je eventuele partner
Zijn alle documenten volledig ingevuld, uitgeprint en met pen ondertekend? Heb je een goed leesbare kopie van een geldig identiteitsbewijs bijgevoegd, van jezelf en van je eventuele partner? Dan is je werkgever verantwoordelijk om het volledige pakket op te sturen naar onderstaand adres:
Maastricht Aachen Airport
T.A.V. Passenbureau
Postbus 1
6199 ZG Maastricht Airport
Hoelang duurt het voordat een veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart is afgerond?
Voor de behandeling geldt een wettelijke behandelduur van 8 werken. Als er t.b.v. een veiligheidsonderzoek informatie van derden noodzakelijk is, bijvoorbeeld als je voorafgaand aan je aanvraag langere tijd in het buitenland bent verbleven, dan bestaat de mogelijkheid dat het onderzoek langer duurt dan 8 weken.
Wanneer wordt een verklaring van geen bezwaar (VGB) geweigerd?
Weigeringsgronden kunnen zijn:
- Er zijn negatieve gegevens bekend (veelal justitiële antecedenten of informatie uit het eigen AIVD systeem)
- Er zijn onvoldoende gegevens bekend (bijvoorbeeld na verblijf in het buitenland)
- Persoonlijke gedragingen en omstandigheden
Hoelang is mijn VGB geldig in de burgerluchtvaart?
Zolang je in dezelfde vertrouwensfunctie en bij dezelfde werkgever werkzaam bent en de VGB niet is ingetrokken, blijft de VGB geldig. Hoewel een VGB geen einddatum heeft, is op de Europese regelgeving omtrent burgerluchtvaart van toepassing dat iedere 5 jaar een nieuwe screening is vereist.
Ik ben van werkgever veranderd. Ik werk nog steeds op MAA, maar nu voor een andere werkgever. Moet ik een nieuw veiligheidsonderzoek ondergaan?
Als je van baan verandert, moet je opnieuw een veiligheidsonderzoek ondergaan.
Volgens de Wet Veiligheidsonderzoeken (WVO) wordt de VGB namelijk uitgegeven op de functie die je uitoefent voor een bepaalde werkgever. Bij verandering van werkgever is dus een nieuwe VGB nodig en daarmee een nieuw onderzoek, óók als een eerder veiligheidsonderzoek nog maar kort geleden is afgerond.
Kan ik een kopie van mijn eerder uitgegeven VGB krijgen?
Ja. Je werkgever kan een duplicaat opvragen via onderstaande contactgegevens:
Mail: veiligheidsonderzoeken-bl@mindef.nl
Telefonisch: op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur via 079-3205050
Kan ik informeren naar de status van mijn veiligheidsonderzoek Burgerluchtvaart als ik na acht weken nog niets heb vernomen?
Indien je na 40 dagen nog geen bericht hebt ontvangen, kun je contact opnemen met het team Veiligheidsonderzoeken van de Koninklijke Marechaussee. Dit kan via onderstaande contactgegevens:
Mail: veiligheidsonderzoeken-bl@mindef.nl
Telefonisch: op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur via 079-3205050
Waar vind ik de aanvraagformulieren voor een onderzoek Burgerluchtvaart?
Via onderstaande links kun je de formulieren voor zowel de werknemer als werkgever raadplegen:
Heb je nog andere vragen omtrent het onderzoek Burgerluchtvaart?
Kijk dan op de website van de AIVD:
Vragen en antwoorden over het veiligheidsonderzoek | Veiligheidsonderzoek | AIVD
Certificaat rijbevoegdheid / MLV-certificaat
Ik heb onbegeleide toegang tot de vrachtloodsen nodig
Indien je onbegeleide toegang tot de vrachtloodsen nodig hebt, dien je in het bezit te zijn van een geldig MLV-certificaat (Medewerker Luchtvracht Certificaat). Neem dit certificaat mee naar de afspraak of stuur het document via e-mail naar het Passenbureau: passenbureu@maa.nl
Mijn MLV-certificaat / certificaat rijbevoegdheid verloopt binnenkort
Je vernieuwde MLV-certificaat kun je via email sturen naar passenbureau@maa.nl. Je ontvangt een bevestiging zodra het nieuwe certificaat is verwerkt. Doe dit op tijd zodat je pas niet geblokkeerd hoeft te worden.
Plan een afspraak om de toets rijbevoegdheid te herhalen via www.maa.nl/passenbureau.
Dit geldt alleen voor medewerkers van externe bedrijven.
Is MAA jouw werkgever? Dan ontvang je tijdig een bericht om je certificaat te vernieuwen.
Voorkom dat jouw pas geblokkeerd wordt door tijdig jouw MLV-certificaat en/of certificaat Rijbevoegdheid te vernieuwen!
Ik heb mijn rijbevoegdheid en/of toegang tot de vrachtloodsen (MLV) niet meer nodig. Aan wie moet ik dit doorgeven?
Dan dient jouw luchthavenpas te worden aangepast.
Neem contact op met het Passenbureau via onderstaande contactgegevens:
Mail: passenbureau@maa.nl
Telefonisch: 043-3589837
Staat het antwoord op je vraag niet in deze lijst?
Stuur dan een email naar Passenbureau@maa.nl.