Reis je binnenkort met het vliegtuig? Bereid je dan goed voor. Het gaat er anders aan toe dan je misschien gewend bent. Op de luchthaven én in het vliegtuig gelden een aantal nieuwe regels. Zo willen we samen met de luchtvaartmaatschappijen voorkomen dat het corona virus zich verspreidt onder onze passagiers en medewerkers.

Lees voor je vertrekt alles wat je moet weten over deze nieuwe regels. Je vindt deze informatie in je reisdocumenten, op de website van je luchtvaartmaatschappij, hier en op www.nederlandwereldwijd.nl.

Maatregelen

Alle passagiers en onze luchthavenmedewerkers moeten zich aan deze regels houden. Allereerst gelden voor iedereen de bekende maatregelen van RIVM:

 1. Houd 1,5 meter afstand
 2. Hoest en nies in je elleboog
 3. Was je handen regelmatig
 4. Gebruik schone papieren zakdoekjes
 5. Blijf thuis als je niet lekker bent

Op de luchthaven zelf is ook een en ander veranderd. Zo is de terminal alleen toegankelijk voor passagiers en medewerkers en is een niet-medisch mondkapje verplicht. Vertrek je vanaf Maastricht Aachen Airport? Lees dan alles goed door voor vertrek.

Terminal
Onze terminal is alleen toegankelijk voor passagiers en medewerkers. Halers en brengers vragen we in hun auto te blijven. Reis je vanaf Maastricht Aachen Airport en heb je begeleiding nodig? Meld dit dan vooraf bij je vliegmaatschappij of reisagent.

Mondkapjes en gezondheidsverklaring
We vragen iedereen vanaf 13 jaar in de terminal een mondkapje te dragen. Heb je geen mondkapje bij je? Dan kun je deze kopen in een van onze automaten. Een mondkapje dien je na maximaal 3 uur te vervangen door een schone. Dus neem er voldoende mee op reis.
Tijdens de paspoortcontrole vragen we je het mondkapje even af te doen.
Ook kan om een gezondheidsverklaring worden gevraagd. Vul deze vooraf thuis in, print hem uit en neem hem mee bij je reisdocumenten. Zonder gezondheidsverklaring heb je geen toegang tot de terminal en het vliegtuig.

Inchecken
We vragen iedereen vooraf online in te checken. Dan kun je bij de ingang meteen door naar de securitycheck. Heb je ruimbagage? Dan kun je deze zelf inchecken via een van onze bagage drop off zuilen.

Handbagage
Momenteel gelden er andere regels met betrekking tot handbagage. Corendon staat bijvoorbeeld geen trolleys toe in de cabine. Kijk voor bagageregels op de website van jouw luchtvaartmaatschappij.

120 minuten
Kom maximaal 120 minuten voor vertrek naar onze luchthaven. De terminal is niet eerder geopend. Dan opent ook de check-in en de securitycheck. In het gedeelte voor de securitycheck is het grand café niet geopend. Achter de securitycheck is de winkel geopend, een bar met een kleine kaart en zijn diverse automaten gevuld met snacks en drank.

Hygiëne
Op verschillende plekken vind je desinfectiestations voor je handen. Tussen elke vlucht wordt extra schoongemaakt om besmetting via oppervlakten te voorkomen.

Toiletten
In elke toiletruimte is een maximum aantal personen toegestaan. Wil je niet wachten? Maak dan gebruik van een van de andere toiletruimtes (achter de securitycheck).

Social distancing
Houd binnen in onze terminal en op het platform daar waar het kan 1,5 meter afstand. Om dit mogelijk te maken zijn de zitplekken beperkt en is de businesslounge geopend voorafgaand aan elke vlucht. Deze is bereikbaar via de trap links van de AKO.

Regels per bestemming
In elk land gelden andere regels. Verdiep je in de maatregelen die voor jouw vakantieland gelden. Voor veel landen vind je hier de meest actuele informatie. Denk er voor Griekenland en Spanje bijvoorbeeld aan om tijdig het benodigde formulier in te vullen. Zonder dit formulier / de ontvangen QR code mag u het land niet in!

Soms vraagt een land om een bewijs van een negatieve COVID-test. Ook voor reizigers naar Nederland is in een aantal situaties een negatieve COVID-test nodig. Lees op Rijksoverheid.nl de meest actuele informatie.

Bagage bij terugkomst
Nadat je het toestel hebt verlaten, kom je in onze aankomsthal. Hier kun je 2 routes kiezen:

 1. Bagage halen
 2. Direct naar de auto

Als 1 persoon op de bagage wacht, kan de rest al de auto halen en ben je lekker snel op weg naar huis. En zo kunnen we ook hier 1,5 meter afstand van elkaar houden.

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Gebruik schone papieren zakdoekjes
 • Blijf thuis als je niet lekker bent
 • Draag mondkapjes
 • Vermijd drukte

Vluchtinformatie

Jouw luchtvaartmaatschappij heeft als eerste informatie over jouw vlucht. Wijzigt er iets, dan krijg jij zelf persoonlijk bericht. De medewerkers van Maastricht Aachen Airport hebben geen informatie beschikbaar over jouw persoonlijke situatie. Heb je vragen over jouw vlucht, neem dan contact op met jouw luchtvaartmaatschappij.

Moet ik een mondkapje dragen?

Ja. Vanaf het moment dat je bij ons binnenkomt ben je verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Houden we in het vliegtuig ook 1,5 meter afstand tot elkaar?

Nee. In het vliegtuig is het niet mogelijk 1,5 meter afstand te bewaren. Alle vliegtuigen van Corendon en Ryanair zijn uitgerust met HEPA filters. Deze filters zijn zeer effectief in het uit de lucht filteren van virusdeeltjes. In combinatie met aanvullende maatregelen, is dit voldoende om zonder 1,5 meter afstand verantwoord te kunnen vliegen.
Naast de RIVM maatregelen gelden aan boord de volgende regels:
– een mondkapje is verplicht
– blijf tijdens de vlucht zoveel mogelijk zitten

Geldt 1,5 meter ook in de terminal?

Ja. De passagiersterminal én processen van Maastricht Aachen Airport zijn zo ingericht dat je ook hier op de meeste plekken 1,5 meter afstand moet houden. Ook als je een mondkapje draagt.

Is het verantwoord om te vliegen?

De toestellen van Corendon en Ryanair zijn uitgerust met Hepa filters. HEPA filters hebben dezelfde prestaties als de filters die gebruikt worden in bijvoorbeeld operatiekamers van ziekenhuizen. Deze filters zijn zeer effectief in het uit de lucht filteren van virusdeeltjes. In combinatie met aanvullende maatregelen, is dit voldoende om zonder 1,5 meter afstand verantwoord te kunnen vliegen.
Naast de RIVM maatregelen gelden aan boord de volgende regels:
– een mondkapje is verplicht
– blijf tijdens de vlucht zoveel mogelijk zitten

Welke maatregelen neemt de luchthaven om besmetting te voorkomen?

Verschillende aanpassingen in de terminal én de processen moeten ervoor zorgen dat reizen via Maastricht Aachen Airport verantwoord mogelijk is. Lees op deze pagina wat je in grote lijnen kunt verwachten en welke maatregelen we hebben genomen om veilig en verantwoord te kunnen reizen.

Moet ik mijn mondkapje af bij de paspoortcontrole?

Het mondkapje moet tijdelijk worden verwijderd als een medewerker van security, Maastricht Aachen Airport of de Marechaussee hierom vraagt.

Welke bestemmingen zijn er?

Ryanair en Corendon bieden momenteel een selectie van hun bestemmingen aan via Maastricht Aachen Airport. Kijk op hun website en selecteer Maastricht Aachen Airport voor de meest actuele informatie.

Worden er bodychecks uitgevoerd?

Ja. Indien de beveiligers het nodig achten, voeren zij een bodycheck uit. De medewerker draagt tijdens het uitvoeren van de bodycheck handschoenen en een mondkapje.

Wat kan ik doen om verspreiding van het corona virus tegen te gaan?

Op de luchthaven en tijdens je vakantie gelden, net als thuis de regels van het RIVM:

 • Houd 1,5 meter afstand
 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg
 • Raak je neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan

Verder draag je een mondkapje en adviseren wij indien mogelijk drukte te vermijden. Kom dus niet eerder dan nodig naar de luchthaven (90 minuten voor vertrek) en ga alvast de auto halen bij terugkomst, als de ander op de bagage wacht.

Moet ik in quarantaine als ik gevlogen heb?

Als je geen verkoudheidsklachten hebt, hoef je van de overheid niet in quarantaine. Wel adviseert het RIVM om gepaste afstand van elkaar te houden (1,5 meter) en drukte te vermijden. Voel je je wel verkouden? Blijf dan thuis en beperk je sociale contacten. Meer informatie hierover vind je op de website van het RIVM.

Dragen beveiligers handschoenen?

Ja. Al onze medewerkers dragen handschoenen als zij contact hebben met passagiers

Hoe wordt het (fysiek) contact tussen medewerkers en passagiers beperkt?

Daar waar contact noodzakelijk is, zitten er spatschermen tussen de medewerkers en de passagiers.
Als je online incheckt kun je op de luchthaven zelf je bagage inchecken. Contact met onze medewerkers is hierdoor beperkt. Je boardingpas scan je zelf als je het platform opgaat.

Mijn vlucht is geannuleerd en daarom wil ik mijn parkeerreservering annuleren. Hoe doe ik dat?

In de bevestigingsmail van de reservering staat een link om de reservering te annuleren. Je krijgt dan je volledig bedrag terug.

Word ik bij aankomst op de luchthaven gecontroleerd op het corona virus?

Nee. We gaan ervan uit dat je zelf goed in de gaten houdt of je klachten hebt en thuis blijft als je inderdaad klachten hebt. Mochten wij twijfelen over je gezondheid, dan kunnen we je de toegang tot de luchthaven weigeren. Bij twijfel voeren we een temperatuurcontrole uit met behulp van een voorhoofdthermometer.

Mag ik mensen ophalen van de luchthaven?

Ja. Ophalen en brengen is zeker nog toegestaan. Wel vragen we je om in de auto te wachten en niet in of voor de terminal.

Ik heb last van hooikoorts. Hoe toon ik aan dat ik geen corona heb?

Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen gezondheid. We gaan ervan uit dat je de gezondheidsverklaring eerlijk hebt ingevuld, gezond bent en dus mag reizen.

Kan ik nog wat eten en drinken op de luchthaven?

Het grand café voor de securitycheck is gesloten. De bar en Ako achter security zijn wel geopend. Daarnaast zijn verschillende snacks en dranken verkrijgbaar in de automaten.

Is de winkel op de luchthaven geopend?

Ja. De winkel achter de securitycheck is geopend voorafgaand aan vertrekkende vluchten.

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig?

Ja. Bij binnenkomst in de terminal vragen we je om je gezondheidsverklaring. Deze verklaring mag niet ouder dan 24 uur zijn.

Hoe lang moet ik van te voren aanwezig zijn op de luchthaven?

Kom op zijn vroegst 120 minuten voor vertrek. The check-in en bagage drop-off is geopend tot 40 minuten (Ryanair) en 30 minuten (Corendon) voor vertrek.

Ik woon in het buitenland en wil in Nederland op vakantie. Waar moet ik me aan houden?

https://www.netherlandsandyou.nl/documents/frequently-asked-questions/qa-holidays-to-the-netherlands

Welke regels gelden er in het land van bestemming?

Lees op deze website https://www.nederlandwereldwijd.nl/ alles wat je moet weten over jouw bestemming.