Reis je binnenkort met het vliegtuig? Bereid je dan goed voor. Het gaat er anders aan toe dan je misschien gewend bent. Op de luchthaven én in het vliegtuig gelden een aantal nieuwe regels. Zo willen we samen met de luchtvaartmaatschappijen voorkomen dat het corona virus zich verspreidt onder onze passagiers en medewerkers.

Lees voor je vertrekt alles wat je moet weten over deze nieuwe regels. Je vindt deze informatie in je reisdocumenten, op de website van je luchtvaartmaatschappij, hier en op www.nederlandwereldwijd.nl.

Maatregelen

Alle passagiers en onze luchthavenmedewerkers moeten zich aan deze regels houden. Allereerst gelden voor iedereen de bekende maatregelen van RIVM:

 1. Hoest en nies in je elleboog
 2. Was je handen regelmatig
 3. Gebruik schone papieren zakdoekjes
 4. Blijf thuis als je niet lekker bent

Op de luchthaven zelf is ook een en ander veranderd. Zo is een mondkapje verplicht vanaf de security check. Vertrek je vanaf Maastricht Aachen Airport? Lees dan alles goed door voor vertrek.

Inchecken
We vragen iedereen vooraf online in te checken. Dan kun je bij de ingang meteen door naar de securitycheck. Heb je ruimbagage? Dan kun je deze zelf inchecken via een van onze bagage drop off zuilen.

Hygiëne
Op verschillende plekken vind je desinfectiestations voor je handen. Tussen elke vlucht wordt extra schoongemaakt om besmetting via oppervlakten te voorkomen.

Regels per bestemming
In elk land gelden andere regels. Verdiep je in de maatregelen die voor jouw vakantieland gelden. Voor veel landen vind je hier de meest actuele informatie. Denk er voor Griekenland en Spanje bijvoorbeeld aan om tijdig het benodigde formulier in te vullen. Zonder dit formulier / de ontvangen QR code mag u het land niet in!

Alle landen vragen om een bewijs van een negatieve COVID-test, vaccinatie of herstel. Ook voor reizigers naar Nederland is dit nodig. Lees op Rijksoverheid.nl de meest actuele informatie.

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in je elleboog
 • Gebruik schone papieren zakdoekjes
 • Blijf thuis als je niet lekker bent
 • Draag mondkapjes
 • Vermijd drukte

Vluchtinformatie

Jouw luchtvaartmaatschappij heeft als eerste informatie over jouw vlucht. Wijzigt er iets, dan krijg jij zelf persoonlijk bericht. De medewerkers van Maastricht Aachen Airport hebben geen informatie beschikbaar over jouw persoonlijke situatie. Heb je vragen over jouw vlucht, neem dan contact op met jouw luchtvaartmaatschappij.

Moet ik een mondkapje dragen?

Ja. Vanaf het moment dat je bij ons binnenkomt ben je verplicht een mondkapje te dragen. Dit geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

Is het verantwoord om te vliegen?

De toestellen van Corendon en Ryanair zijn uitgerust met Hepa filters. HEPA filters hebben dezelfde prestaties als de filters die gebruikt worden in bijvoorbeeld operatiekamers van ziekenhuizen. Deze filters zijn zeer effectief in het uit de lucht filteren van virusdeeltjes. In combinatie met aanvullende maatregelen, is dit voldoende om zonder 1,5 meter afstand verantwoord te kunnen vliegen.
Naast de RIVM maatregelen gelden aan boord de volgende regels:
– een mondkapje is verplicht
– blijf tijdens de vlucht zoveel mogelijk zitten

Welke maatregelen neemt de luchthaven om besmetting te voorkomen?

Verschillende aanpassingen in de terminal én de processen moeten ervoor zorgen dat reizen via Maastricht Aachen Airport verantwoord mogelijk is. Lees op deze pagina wat je in grote lijnen kunt verwachten en welke maatregelen we hebben genomen om veilig en verantwoord te kunnen reizen.

Moet ik mijn mondkapje af bij de paspoortcontrole?

Het mondkapje moet tijdelijk worden verwijderd als een medewerker van security, Maastricht Aachen Airport of de Marechaussee hierom vraagt.

Welke bestemmingen zijn er?

Ryanair en Corendon bieden momenteel een selectie van hun bestemmingen aan via Maastricht Aachen Airport. Kijk op hun website en selecteer Maastricht Aachen Airport voor de meest actuele informatie.

Worden er bodychecks uitgevoerd?

Ja. Indien de beveiligers het nodig achten, voeren zij een bodycheck uit. De medewerker draagt tijdens het uitvoeren van de bodycheck handschoenen en een mondkapje.

Wat kan ik doen om verspreiding van het corona virus tegen te gaan?

Op de luchthaven en tijdens je vakantie gelden, net als thuis de regels van het RIVM:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes, gooi deze na gebruik meteen weg
 • Raak je neus, mond en gezicht zo min mogelijk aan

Verder draag je een mondkapje en adviseren wij indien mogelijk drukte te vermijden. Kom dus niet eerder dan nodig naar de luchthaven (90 minuten voor vertrek) en ga alvast de auto halen bij terugkomst, als de ander op de bagage wacht.

Dragen beveiligers handschoenen?

Ja. Al onze medewerkers dragen handschoenen als zij contact hebben met passagiers

Hoe wordt het (fysiek) contact tussen medewerkers en passagiers beperkt?

Daar waar contact noodzakelijk is, zitten er spatschermen tussen de medewerkers en de passagiers.
Als je online incheckt kun je op de luchthaven zelf je bagage inchecken. Contact met onze medewerkers is hierdoor beperkt. Je boardingpas scan je zelf als je het platform opgaat.

Mijn vlucht is geannuleerd en daarom wil ik mijn parkeerreservering annuleren. Hoe doe ik dat?

In de bevestigingsmail van de reservering staat een link om de reservering te annuleren. Je krijgt dan je volledig bedrag terug.

Mag ik mensen ophalen van de luchthaven?

Ja. Ophalen en brengen is zeker nog toegestaan.

Kan ik nog wat eten en drinken op de luchthaven?

Het grand café voor de securitycheck is gesloten. De bar en Ako achter security zijn wel geopend. Daarnaast zijn verschillende snacks en dranken verkrijgbaar in de automaten.

Is de winkel op de luchthaven geopend?

Ja. De winkel achter de securitycheck is geopend voorafgaand aan vertrekkende vluchten.

Hoe lang moet ik van te voren aanwezig zijn op de luchthaven?

Kom op zijn vroegst 120 minuten voor vertrek. The check-in en bagage drop-off is geopend tot 40 minuten (Ryanair) en 30 minuten (Corendon) voor vertrek.

Ik woon in het buitenland en wil in Nederland op vakantie. Waar moet ik me aan houden?

https://www.netherlandsandyou.nl/documents/frequently-asked-questions/qa-holidays-to-the-netherlands

Welke regels gelden er in het land van bestemming?

Lees op deze website https://www.nederlandwereldwijd.nl/ alles wat je moet weten over jouw bestemming.