Skip to main content

Boom uit Tegelen in presidentiele tuin Azerbeidzjan

By 3 augustus 2018Omwonenden

Maastricht Airport, 23 juli 2018 – De Azerbeidzjaanse president Ilham

Alijev krijgt vandaag een bijzonder pakketje. Boomkwekerij Faassen heeft namens een handelsdelegatie uit Limburg een vier meter hoge boom op het vliegtuig naar Baku gezet. De Nederlandse ambassade zorgt ervoor dat de boom in Baku de presidentiële bestemming bereikt.
De in Limburg ontwikkelde Faassen’s Black werd de president beloofd tijdens de Limburgse handelsmissie in mei van dit jaar. De deelnemers aan deze handelsmissie ontmoetten de president tijdens een grote landbouwbeurs in Baku. Het doel van de handelsmissie was om het Nederlandse (landbouw)product in Azerbeidzjan definitief op de kaart te zetten. Bart Faassen van Boomkwekerij Faassen: ‘Dat op de kaart zetten heb ik wat letterlijk genomen door de president een boom aan te bieden die hij in Azerbeidzjan kan planten’.

Pilot

‘Daarnaast is het een goede exporttest voor onze Nederlandse producten. We kunnen nu met deze boom goed testen hoe het gaat als we straks op grotere schaal willen exporteren naar Azerbeidzjan. Met de export van deze boom gaan we ervaren of de voedsel- en warenautoriteiten van beide landen op elkaar aansluiten en de certificaten van de boom, afgegeven door de NVWA, geaccepteerd worden,’ aldus Bart Faassen. ‘Dat we hiervoor Maastricht Aachen Airport als luchthaven gebruiken is gezien de ligging en de goede verbindingen wereldwijd niet meer dan logisch.’

Faassen’s Black

De boom die de president krijgt aangeboden is een rode variant van de Noorse Esdoorn. In 1936, toen deze variant ontdekt en doorontwikkeld werd door de dhr. JH Faassen Hekkens (de opa van Bart) was dit een zeer unieke boomsoort. Inmiddels bestaan er meerdere varianten van de rode Esdoorn, maar de Faassen’s Black heeft Boomkwekerij Faassen wereldwijd bekendheid opgeleverd.

Luchtvracht

De boom vliegt vanuit Maastricht Aachen Airport met Skygates naar Azerbeidzjan. Vanuit Maastricht Aachen Airport wordt door onder andere Skycargo maar ook Turkish Cargo, Royal Jordanian en Emirates vracht vervoerd over de hele wereld.