Skip to main content

Maastricht Aachen Airport tijdelijk gesloten

Maastricht Aachen Airport is gesloten van 8 mei t/m 30 juni 2023. In deze periode voeren we renovatiewerkzaamheden uit aan onze start- en landingsbaan. Klik hier voor meer informatie.

Maastricht Aachen Airport temporarily closed

Maastricht Aachen Airport will be closed from May 8 to June 30, 2023. During this period, we will be renovating our runway. Click here for more information.

Maastricht Aachen Airport vörubergehend geschlossen

Maastricht Aachen Airport bleibt vom 8. Mai bis 30. Juni 2023 geschlossen. In diesem Zeitraum führen wir Renovierungsarbeiten an unserer Runway durch. Klicken Sie hier für weitere Informationen.

L’aéroport de Maastricht Aachen temporairement fermé

L'aéroport de Maastricht Aix-la-Chapelle sera fermé du 8 mai au 30 juin 2023. Pendant cette période, nous effectuerons des travaux de rénovation sur notre piste. Cliquez ici pour plus d'informations

Controles op maximaal baangebruik Maastricht Aachen Airport

By 3 april 2019Nieuws, Omwonenden

2 en 3 april voeren 2 personen van het SAFA-team van ILENT (Safety Assessment of Foreign Aircraft) controles uit op Maastricht Aachen Airport. Nu de maximaal te gebruiken baanlengte gewijzigd is van 2.750 meter naar 2.500 meter zien zij toe op het correct gebruik hiervan. Zij voeren onaangekondigd controles uit op de vluchten van en naar Maastricht. Voor vertrek vanaf de luchthaven wordt onder andere de ‘weight & balance’ van het toestel opgevraagd en ingezien. Dit bepaalt namelijk de hoeveelheid powersettings én de benodigde baanlengte van een vlucht.

Tevens controleren zij de technische staat van het vliegtuig, of de boorddocumenten kloppen en of de piloten een geldige brevet hebben.

Aanleiding voor de controles is het aanpassen van de maximaal toegestane baanlengte door vertrekkende vluchten,. In afwachting van de inmiddels ingetrokken aanvraag voor het nieuwe luchthavenbesluit, werd het gebruik van 2.750 meter tijdelijk gedoogd. Deze gedoogsituatie is per 1 april 2019 beëindigd in opdracht van het ministerie.

SAFA-inspecties (Safety Assessment of Foreign Aircraft) zijn veiligheidsinspecties specifiek gericht op buitenlandse bezoekende maatschappijen. Het SAFA-team inspecteert de naleving van verplichte veiligheidseisen die zijn opgesteld door de ICAO (International Civil Aviation Organisation) en die gelden op operationeel gebied, technische aspecten en de veiligheid van passagiers. Het SAFA-team controleert de vliegtuigen, de vluchtvoorbereiding en de vluchtdocumenten. Dit gebeurt in voorkomende gevallen samen met de Luchtvaartpolitie van het KLPD.