Skip to main content

Maastricht Aachen Airport tijdelijk gesloten

Maastricht Aachen Airport is gesloten van 8 mei t/m 30 juni 2023. In deze periode voeren we renovatiewerkzaamheden uit aan onze start- en landingsbaan. Klik hier voor meer informatie.

Maastricht Aachen Airport temporarily closed

Maastricht Aachen Airport will be closed from May 8 to June 30, 2023. During this period, we will be renovating our runway. Click here for more information.

Maastricht Aachen Airport vörubergehend geschlossen

Maastricht Aachen Airport bleibt vom 8. Mai bis 30. Juni 2023 geschlossen. In diesem Zeitraum führen wir Renovierungsarbeiten an unserer Runway durch. Klicken Sie hier für weitere Informationen.

L’aéroport de Maastricht Aachen temporairement fermé

L'aéroport de Maastricht Aix-la-Chapelle sera fermé du 8 mai au 30 juin 2023. Pendant cette période, nous effectuerons des travaux de rénovation sur notre piste. Cliquez ici pour plus d'informations

Kennismaken met Cougar helikopter

By 1 november 2018januari 31st, 2019Nieuws
6 november landt op vliegveld Maastricht Aachen Airport de Cougar, de tweemotorige militaire transporthelikopter die in 41 krijgsmachten wereldwijd heel actief wordt gebruikt. Het is ‘s lands grootste militaire transporthelikopter. De 300 squadron van de Luchtmacht vliegt hiervoor de helikopter vanaf de basis Gilze-Rijen naar Beek. De bemanning van de heli geeft die dag uitleg op het Aviation Competence Centre over hun werk en hun helikopter. Dit in het kader van de goede samenwerking van de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Luchtmacht (KNVOL), het Aviation Competence Centre en Maastricht Aachen Airport.
Partnership
Een buitenkansje, voor de leden van de KNVOL, de leerlingen van het Aviation Competence Centre én geïnteresseerden. ‘Het is het resultaat van het partnership dat de KNVOL een half jaar geleden is aangegaan met het 300 squadron van de Koninklijke Luchtmacht om elkaar beter te leren kennen,’ vertelt Jan Meindersma, voorzitter Regio Limburg van de KNVOL. ‘De vereniging is al enkele malen te gast geweest bij het squadron op de vliegbasis, maar nu komt het squadron met een van hun helikopters naar Limburg.’ Ook voor de leerlingen van de MBO-opleiding luchtvaarttechniek een mooie gelegenheid om echt materiaal van dichtbij te zien. ‘Juist die praktijkervaring is voor onze leerlingen zó van belang,’ stelt Giel Delbressine, opleidingsmanager van het Aviation Competence Centre. ‘Dat maakt het praktisch en concreet. Onze leerlingen zijn natuurlijk vooral geïnteresseerd naar die praktijk en zullen die dag hun ogen uitkijken.’
Bijzondere staat van dienst
De Cougar heeft op zijn zachtst gezegd een bijzondere staat van dienst. In 2001 werd een Nederlandse Cougar-eenheid met vijf toestellen ingezet in Bosnië voor de Stabilisation Force (SFOR). Een van de voornaamste taken was medische evacuatie door het Incident Response Team (IRT). Ook werd in 2004 een Nederlands Cougar detachement met vijf toestellen gelegerd op de basis Tallil in zuidwest Irak. Sinds 2006 werd een detachement van vijf toestellen toegevoegd aan de Nederlandse Air Task Force in Afghanistan. Zij ondersteunen Nederlandse en andere ISAF militairen vanuit Kandahar en Uruzgan. Wegens bezuinigingen werd bij Defensie besloten dat de Cougars te duur werden en daardoor afgeschaft. Echter, aangezien de Cougars dusdanig onmisbaar zijn, worden vooralsnog hun aantallen slechts verminderd.
Het programma
De Cougar transportvliegtuig zal ‘s ochtends landen op vliegveld Maastricht Aachen Airport. Het programma start om 9.30 uur bij het Aviation Competence Centre (ACC), Horsterweg 13, Maastricht Aachen Airport en duurt tot 14.30 uur. Toegankelijk voor de leden van de KNVOL, de leerlingen van het ACC, maar ook voor belangstellenden, met een maximum van 50 personen. Uitsluitend door aanmelding via info@aviationcompetencecentre.