Skip to main content

Leeuw Simba eindelijk in Nederland

By 15 juli 2019Nieuws

Afgelopen vrijdag is leeuw Simba eindelijk in Nederland aangekomen. De leeuw werd begin dit jaar door twee Nederlandse marechaussees in Bagdad gered middels een crowdfundingactie. Simba kwam per vliegtuig aan op Maastricht Aachen Airport en is na een medische check direct doorgegaan naar het opvangcentrum van Stichting Leeuw in Noord-Holland.

Verwaarloosd
Twee militairen ontdekten Simba tijdens een bezoek aan de markt in Bagdad. Hij zat in een te kleine kooi, was duidelijk ondervoed en gestresst. Zij besloten daarop een reddingsactie op te zetten. Inmiddels is er meer dan 10.000,- ingezameld om de leeuw een beter leven te bezorgen.

Quarantaine
Simba gaat nu eerst in quarantaine. Vervolgens krijgt ze een aantal dagen de tijd om te wennen aan het binnenverblijf alvorens ze naar het buitenverblijf mag en bij de andere dieren gevoegd wordt. Stichting Leeuw vangt in Anna Paulowna momenteel nog bijna 35 andere katachtigen op. Zij streeft ernaar om waar mogelijk de opgevangen dieren uiteindelijk terug te brengen naar het land van herkomst.

Maastricht Aachen Airport is van alle (lucht)havens samen met Schiphol het enige punt waar in Nederland levende dieren zoals paarden, runderen en dierentuindieren de EU binnen mogen. Momenteel is de Limburgse luchthaven in de laatste fase van een volledige erkenning, zodat (met het oog op de Brexit) ook honden, katten, kleine zoogdieren, vogels en pluimvee hier het land binnen mogen komen. Al deze dieren worden bij aankomst ontvangen in het MAA Dierenhotel waar de NVWA de dieren inspecteert.