Skip to main content

Mobiele medische units voor Caribisch Nederland

By 16 april 2020Geen categorie, Nieuws

Donderdagmiddag 16 april vertrokken drie medische containers vanaf Maastricht Aachen Airport naar Sint Maarten. De containers bevatten Mobile Medical Units, waarmee de IC-capaciteit op Sint Eustatius uitgebreid kan worden. De extra IC-plekken zijn bedoeld voor patiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk.

Uitbreiding IC-capaciteit

In de Caribische delen van het Koninkrijk der Nederlanden is het aantal corona gevallen de laatste tijd snel gestegen. Dit vormt een aanzienlijke last voor de regionale gezondheidszorg. Het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarom besloten de regionale IC-capaciteit aan te vullen met de inzet van een Hospitainer, een Mobile Medical Unit op Sint Maarten en Sint Eustasius.
Met de Mobile Medical Units van vandaag kunnen 3 IC-plekken worden ingericht. Na de vlucht van vandaag volgen deze week nog drie vluchten met elk 3 IC-plekken. De IC-capaciteit van Sint Maarten én Eustatius wordt op deze manier uitgebreid met twee maal zes IC-plekken.

Pharmaceutische vracht

Als gevolg van de corona-uitbraak bezoeken niet alleen de vaste airlines Maastricht Aachen Airport. Onder andere Qatar en Ethiopian airlines weten onze luchthaven nu (weer) te vinden. Met levensmiddelen, maar ook veel pharmaceutische vracht zoals medicijnen, medische apparatuur en medische hulpmiddelen. Testen, ziekenhuisbedden en mondkapjes ten behoeve van de strijd tegen het coronavirus. Maar ook paracetamols, medicijnen tegen kanker of voor de behandeling van trauma. Maastricht Aachen Airport is sinds 2018 IATA CEIV Pharma gecertificeerd.