Skip to main content

Maastricht Aachen Airport tijdelijk gesloten

Maastricht Aachen Airport is gesloten van 8 mei t/m 30 juni 2023. In deze periode voeren we renovatiewerkzaamheden uit aan onze start- en landingsbaan. Klik hier voor meer informatie.

Maastricht Aachen Airport temporarily closed

Maastricht Aachen Airport will be closed from May 8 to June 30, 2023. During this period, we will be renovating our runway. Click here for more information.

Maastricht Aachen Airport vörubergehend geschlossen

Maastricht Aachen Airport bleibt vom 8. Mai bis 30. Juni 2023 geschlossen. In diesem Zeitraum führen wir Renovierungsarbeiten an unserer Runway durch. Klicken Sie hier für weitere Informationen.

L’aéroport de Maastricht Aachen temporairement fermé

L'aéroport de Maastricht Aix-la-Chapelle sera fermé du 8 mai au 30 juin 2023. Pendant cette période, nous effectuerons des travaux de rénovation sur notre piste. Cliquez ici pour plus d'informations

Preventief verankeren dakpannen gestart

By 4 maart 2024maart 8th, 2024Nieuws, Omwonenden

Vandaag start een aannemer in Geverik met de werkzaamheden aan het dak van de eerste woning uit de pilot ‘preventief verankeren dakpannen Maastricht Aachen Airport’. Deze pilot is een initiatief van Maastricht Aachen Airport, Gemeente Beek en Provincie Limburg om het risico op vortexschade te verminderen en het gevoel van veiligheid te vergroten.

Vortex

In de afgelopen jaren is het voorgekomen dat dakpannen van daken zijn losgekomen als gevolg van vortex. Vortex of zogturbulentie wordt veroorzaakt door de luchtkrachten die op het vliegtuig werken om het gewicht te kunnen dragen. Deze luchtkrachten vormen tegengesteld roterende wervels rond de vleugeltip die onder bepaalde omstandigheden dakpannen optillen.  Een onwenselijke situatie voor omwonenden van de luchthaven, de luchthaven zelf, Gemeente Beek en Provincie Limburg.

Daarom hebben deze drie partijen in 2022 besloten middelen ter beschikking te stellen om het risico op vortexschade te beperken door in een gebied ten noorden van de luchthaven dakpannen vast te zetten.

Pilotregeling preventief verankeren

In eerste instantie is een gebied geselecteerd waar volgens een analyse van de gemelde (vortex)incidenten het hoogste risico bestaat op vortexschade. De eigenaren van de 97 woningen in dit gebied zijn uitgenodigd deel te nemen aan deze pilot, waarbij de kosten voor het verankeren van de dakpannen worden vergoed. Eventueel meerwerk of renovatiewerkzaamheden kunnen (voor eigen rekening) gelijktijdig worden uitgevoerd. De eigenaren van 48 woningen zijn ingegaan op de uitnodiging om in gesprek te gaan. Vervolgens hebben 24 van hen besloten gebruik te maken van de regeling en zijn de werkzaamheden aan deze woningen ingepland. Naar verwachting zijn alle werkzaamheden voor de zomer afgerond.  

Vervolg

De inzichten die deze pilot opleveren worden gedeeld met Stichting Omgevingsfonds. De stichting kan deze inzichten gebruiken om een regeling te ontwikkelen die in de toekomst ook in andere gebieden woningeigenaren de mogelijk biedt hun dakpannen preventief te verankeren.