Coronavirus

Momenteel gaat vliegen vanaf onze luchthaven iets anders dan je misschien gewend bent:

Lees hier alle belangrijke informatie over het Coronavirus en Maastricht Aachen Airport. Klik hier.

Coronavirus

Will you be traveling by plane soon? Then prepare yourself properly. Things are different than you might be used to. Read all important information about the Coronavirus and Maastricht Aachen Airport here. Click here

Coronavirus

Reisen Sie demnächst mit dem Flugzeug? Dann bereiten Sie sich gut vor. Es wird anders sein, als Sie es vielleicht gewohnt sind. Lesen Sie hier alle wichtigen Informationen zum Coronavirus und Maastricht Aachen Airport.

Le Coronavirus

Voler actuellement de notre aéroport est être différentes de ce à quoi vous êtes habitué:

Lisez toutes les informations importantes sur le coronavirus et Maastricht Aachen Airport ici. Cliquer ici.

Maastricht Aachen Airport neemt E-GPU’s in gebruik

By 12 mei 2021 december 3rd, 2021 Duurzaamheid, Nieuws, Omwonenden

Vanaf deze week gebruiken we onder meer op platform Oost elektrisch aangedreven GPU’s (Ground Power Units). De twee E-GPU’s vervangen op dit platform grotendeels de op diesel aangedreven bestaande GPU’s die gebuikt worden om vliegtuigen gedurende grondtijd van stroom te voorzien. Eerder dit jaar namen we al een Pre Conditioned Air unit (PCA) in gebruik. Deze zorgt voor de verwarming en koeling van de vracht aan boord tijdens hun verblijf op de luchthaven.

Groene stroom
De elektrische GPU’s zijn stiller én schoner dan hun voorgangers. Ze produceren geen geluid en 0% CO2 uitstoot. Ze maken  namelijk gebruik van groene stroom, opgewekt door de zonnepanelen op de Cargo Terminal East.

Voor het aansluiten en opladen van de nieuwe E-GPU’s is een tijdelijk aansluitpunt aangelegd op het platform. Nadat de medewerkers dinsdag zijn geïnstrueerd in het gebruik kunnen ze vanaf nu in gebruik worden genomen.

Inventarisatie hinderreductie
Uit een inventarisatie van NLR (Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum) is gebleken dat van alle maatregelen om het grondgeluid te verminderen, het reduceren van APU- en GPU-gebruik op nummer 1 staat.

Deze inventarisatie werd uitgevoerd in opdracht van Dhr. van Geel, tijdens zijn verkenning hoe MAA een toekomstbestendige en duurzame luchthaven kan worden, waarbij de economische belangen in balans zijn met de maatschappelijke belangen. Zijn advies is inmiddels afgerond en ligt momenteel voor een Provinciale Staten.

CO2 neutraal
Maastricht Aachen Airport streeft ernaar in 2030 CO2-neutraal te zijn. De eerdere aanschaf van de PCA en het gedeeltelijk elektrificeren van de GPU’s zijn enkele van de verschillende stappen die we nemen om te verduurzamen en het grondgeluid voor de omgeving te verminderen.
Zo worden bijvoorbeeld ook vervoersmiddelen en overig materieel geëlektrificeerd, verlichting vervangen door LED en afvalstromen geoptimaliseerd. Dit is een geleidelijk proces waarmee we in fases toewerken naar een klimaatneutrale luchthaven. Gefaseerd omdat dit grote investeringen vergt en we hierdoor keuzes moeten maken wat we wanneer doen.